Sandy Marathon i Marokko - den vanskeligste utholdenhetstesten

Sandmaratonet Sultan Marathon des Sables arrangeres i ørkenen i Marokko for 31. gang. I år har antallet mennesker som ønsker å gå gjennom den varme sanden i Sahara gått over tusen. Avstanden som deltakerne må overvinne, er 256 kilometer. Konkurransen foregår i 5 etapper og varer 6 dager.

Dette ørkenmaraton anerkjennes som det mest ekstreme av alle. Under konkurransen får utøvere bare telt og 9 liter vann daglig, og de må bære alt annet utstyr og mat selv.

Initiativtaker til det første slike arrangement var Patrick Bowers i 1986. Det hele startet noen år tidligere, i 1984, da den 28 år gamle Bowers bestemte seg for å gå en 350 kilometer lang strekning av ubebodd Sahara, hvor det ikke er oaser, dammer eller landsbyer. Han tok med seg en 35 kg ryggsekk og slo veien, etter ruten han hadde satt opp på 12 dager. Da kom det ideen til å arrangere et slikt maraton i ørkenen.

Konkurransen ble et årlig arrangement, og hver gang flere og flere ønsker å ta del i den. Både nybegynnere og erfarne løpere kan teste styrke og utholdenhet i et sandmaraton.

I år deltok 130 frivillige og 450 støttepersonell i organiseringen av løpet. Av kjøretøyene var 120 terrengkjøretøyer, et Cessna-fly og to helikoptre i beredskap. Helse for maratonløperne ble overvåket av et team på 57 medisinske arbeidere.

120 tonn vann, 3 hundre Berber-telt og telt, 6000 pakker med smertestillende midler, 19.000 pakker, over 6 kilometer Elastoplast-lapp og ytterligere 2.700 pakker med Compeed-merkeplaster ble kjøpt til deltakerne.

Vinneren i maraton var en innbygger i Marokko, Rashid El Morabiti, hvis resultat var 21 timer 1 minutt og 21 sekunder.

Russerne deltok også i løpet. Natalya Sedykh ble vinneren blant kvinner, og i den generelle stillingen tok resultatet hennes 11. plass. Natalia nådde målstreken på 24 timer 45 minutter og 26 sekunder. Seieren hennes var den første blant russerne som deltok i ørkenmaraton i det 21. århundre.

Se videoen: Burgemeestersmarathon. Jan Jambon. Brasschaat (Kan 2024).